Laatste nieuws_Historisch album - Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.

Ga naar de inhoud
Laatste Nieuws

 
RABO Clubsupportactie

Historische vereniging blij verrast met RABO Clubsupport cheque.
Penningmeester Jan Harmelink van de Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o. krijgt de cheque met een bedrag van €733 uitgereikt door de heer Maarten Vinkesteijn van de RABO bank. Het bestuur bedankt iedereen hartelijk die een stem op de historische vereniging heeft uitgebracht. Het bedrag komt heel goed van pas in het jaar dat de vereniging het 25-jarig bestaan viert.
Podcast over meteoriet Diepenveen

Inmiddels zijn op Salland1 alweer twee van de vier afleveringen van de podcast over de meteoriet Diepenveen uitgezonden. Vier weken lang krijgt de luisteraar iedere dinsdagavond om 19:45 uur in het radioprogramma van Benjamin informatie over meteorieten. De Diepenveen-meteoriet komt uiteraard uitgebreid ter sprake maar ook wordt aandacht geschonken aan de ‘Dag van de meteoriet’ op 27 oktober a.s. in Diepenveen. Als je de eerste afleveringen hebt gemist dan is dat geen probleem want ze zijn terug te luisteren via de website van Salland1 als je hier klikt.  Deel 3 van de podcast hoor je dinsdagavond om 19:45 uur in radioprogramma 1 met Benjamin en gaat over het belang van deze meteoriet voor de wetenschap.
Het is gebruikelijk dat een meteoriet de naam krijgt van de plaats waar hij valt. Wanneer op 27 oktober 1873 bij Diepenveen een meteoriet valt krijgt hij dus de naam meteoriet Diepenveen.
 
Voor de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving is de val van de meteoriet 150 jaar geleden de reden om hieraan ruim aandacht te schenken. Samen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging Voor Weer- en Sterrenkunde wordt op 27 oktober een dag vullend programma rond meteoriet Diepenveen georganiseerd. Wil je weten wat er die dag allemaal gebeurt kijk dan op de websites www.historischeverenigingdiepenveen.nl of www.knvws.nl. Alle activiteiten zijn gratis.

Het avondprogramma op 27 oktober bestaat uit een aantal lezingen over of gerelateerd aan meteoriet Diepenveen. Informatie hierover vind je door hier te klikken.
 
Het belooft een bijzonder interessante avond te worden die je niet mag missen! De lezingen worden gegeven in de sportzaal van het Kulturhus Diepenveen en beginnen om 19:00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Fototentoonstelling over 100 jarige Sempre Crescendo
 
 
Op 6 oktober om 15:00 uur vindt de opening plaats van de fototentoonstelling ‘100 jaar Sempre Crescendo’. De tentoonstelling is ingericht in de hal van Zorgcentrum Sparrenheuvel, Burgemeester Doffegnieslaan 2a, in Diepenveen.
 
De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving bestaat dit jaar vijfentwintig jaar, maar de andere jubilaris in het dorp Diepenveen, muziekvereniging Sempre Crescendo, bestaat al honderd jaar. Als historische vereniging moet je daaraan dus zeker aandacht schenken. Vandaar dat beide verenigingen hebben samengewerkt aan de inrichting van een fototentoonstelling. Duizenden foto’s zijn er in die honderd jaar van de muziekvereniging gemaakt en het was dan ook niet eenvoudig om daaruit te kiezen. Alle foto’s roepen tenslotte wel herinneringen op! Het is de organisatie gelukt om een mooie selectie te maken. Van optredens van het harmonie orkest, de drumband, het majorette peloton, de boerenkapel ‘de Dössers’, het Egerländer Orkest en de slagwerkgroep.
 
De fototentoonstelling is te bezichtigen van 6 oktober tot en met 31 december. Loop gerust eens binnen en geniet nog eens van Sempre Crescendo. Er komen vast veel herinneringen boven bij het zien van de foto’s van lang en minder lang geleden.
 
Noteert u ook nog even zaterdagavond 18 november 2023. Dan sluit Sempre Crescendo met het jubileumconcert een feestelijk jaar feestelijke af.
Foto uit 1929 van Muziekvereniging Sempre Crescendo uit Diepenveen tijdens
 
een concours in Laren waarbij de eerste prijs in de wacht werd gesleept.


NASA-gesteente vergelijkbaar met Diepenveense meteoriet?
 
 
Op 24 september heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de capsule van de OSIRIS-Rex ruimtemissie geborgen nadat deze in de woestijn van Utah was geland. Deze capsule bevat uniek materiaal afkomstig van de kleine planetoïde Bennu. De ruimtesonde OSIRIS-Rex heeft in 2020 deze planetoïde in kaart gebracht en met een soort stofzuiger enig materiaal opgepakt. Ruim drie jaar later is de capsule, gevuld met circa 250 gram buitenaards materiaal, op aarde teruggekeerd.
 
Uit het onderzoek door de ruimtesonde is al duidelijk geworden dat het materiaal van de planetoïde Bennu koolstofhoudend is. Dat gold ook voor de enkele grammen materiaal die de Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 in 2020 terug bracht van de planetoïde Ruygu. Het materiaal van deze ruimtemissies lijkt sterk op koolstofhoudende meteorieten die op aarde zijn gevonden. Eén van die zeldzame groep meteorieten is de meteoriet van Diepenveen. Deze viel in oktober 1873 in een akkerland bij het dorp Diepenveen in Salland en werd opgeraapt door lokale landarbeiders. Na diverse omzwervingen kwam deze 68 gram wegende meteoriet pas in 2012 onder de aandacht van de wetenschap en kon hij uitgebreid worden onderzocht. Koolstofhoudende meteorieten zijn zeldzaam omdat ze heel kwetsbaar zijn en als de landarbeiders in 1873 de steen niet direct hadden veilig gesteld was deze vermoedelijk geheel verloren gegaan.
Op 27 oktober is het precies 150 jaar geleden dat de Diepenveense meteoriet is gevallen. De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde hebben dit jubileum aangegrepen om een ‘Dag van de meteoriet’ te organiseren. Een dag voor jong en oud met diverse activiteiten en ’s avonds een programma van publiekspresentaties. Hierin zal ook de samenhang met het NASA-gesteente aan de orde komen en hoe dit koolstofhoudende materiaal de wetenschappers veel inzicht kan geven over de miljarden jaren lange geschiedenis van ons zonnestelsel en zelfs over het ontstaan van leven.
Meer informatie over het programma van vrijdag 27 oktober kan gevonden worden op de website www.knvws.nl/symposium/ of www.historischeverenigingdiepenveen.nl
foto:  Dr. Marco Langbroek

Jubileumboek

De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving bestaat dit jaar 25 jaar. Een goede reden dus voor een jubileumboek. Op 2 oktober om 14:00 uur wordt het jubileumboek gepresenteerd bij de winkel van Albert Heijn in Diepenveen.

Het boek met als titel ‘Diepenveen, groen dorp tussen bos, stad en IJssel’ is meer dan een willekeurige greep uit de vele oude foto’s over de historie van Diepenveen. Het gaat niet alleen over oude gebouwen maar vertelt ook over de inwoners van Diepenveen en laat vooral ook zien hoe mooi ons dorp was en is. Die combinatie en ook omdat het een plaatjesboek is, maakt het een bijzondere publicatie in de Historische reeks Diepenveen. Het boek kon in deze vorm worden gerealiseerd dankzij de financiële medewerking van Albert Heijn Middeldorp Diepenveen.
Vanaf 2 oktober  08:00 uur begint een speciale actie bij Albert Heijn Diepenveen. Het jubileumboek is dan gratis af te halen bij de kassa. Bij elke €10 aan boodschappen krijg je een zakje met plaatsjes. Gedurende de looptijd van deze actie kunnen zo alle 216 plaatjes worden verzameld. En mis je nog enkele plaatjes of heb je dubbele, geen zorgen, na de actie komt nog een ruilbeurs zodat je toch in het bezit van alle plaatjes kunt komen.

 
© Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving
aangepast: 16-06-2024
© Hist. Ver. Dorp Diepenveen e.o.
aangepast: 20-2-2024
Terug naar de inhoud