Merklappen - Historische Vereniging Dorp Diepenveen e.o.

Ga naar de inhoud

Tentoonstelling over merklappen
  
  
Van 14 tot en met 16 april 2023 organiseert de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving een tentoonstelling over merklappen. De tentoonstelling is ingericht in de serre van het Kulturhus Diepenveen en is dagelijks geopend van 13:00 uur tot 17:00 uur.
 
 
Deze tentoonstelling is de tweede activiteit die plaatsvindt in het jaar dat de vereniging haar vijfentwintig jarig bestaan viert. Dankzij de medewerking van de particulieren die hun merklap voor dit doel beschikbaar hebben willen stellen kunnen meer dan vijftig, voor het merendeel Diepenveense merklappen worden tentoongesteld. De meeste merklappen komen uit de 19e en 20e eeuw maar er zijn er ook van oudere en van meer recente datum.
 
 
Een merklap is een borduurwerk dat vroeger vaak werd gemaakt als een test van iemands vaardigheden in het naaldwerk. Ongeveer op elfjarige leeftijd werd op school aan een letterdoek begonnen. Het leren borduren van letters en cijfers had tot doel om later het linnengoed te kunnen merken en nummeren. Bij merklappen werden buiten de alfabetten ook nog motieven geborduurd, willekeurig gerangschikt, om de vaardigheid in het borduren te vergroten. Een mooie merklap was ook een goede aanbeveling voor een dienstbetrekking.
 
 
Hoewel de noodzaak van het maken van merklappen in de tijd verdween werd op veel scholen nog tot 1968 tijdens de 'nuttige handwerkles' de bekende kleine met rood garen geborduurde merklappen gemaakt.
 
 
De in het Kulturhus Diepenveen tentoongestelde merklappen zijn stuk voor stuk kleine kunstwerken. In veel gevallen zijn ze vast met liefde gemaakt en bovendien vertellen ze het ‘verhaal’ van de maakster. Genoeg reden dus om een bezoek aan de tentoonstelling te brengen om dit moois te komen bewonderen.
 

© Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving
aangepast: 07-07-2024
© Hist. Ver. Dorp Diepenveen e.o.
aangepast: 20-2-2024
Terug naar de inhoud